Schaub+Srote Takes Home Three Architect and Designer Awards

Contemporary Living Room St Louis Architect Design Award

Schaub+Srote Architects had the distinct honor of being nominated as finalists in three different events for the annual "At Home St. Louis Magazine - Architect and Designer Awards". Yesterday evening, the entire Schaub+Srote team attended the lavish ceremony which took place at the Missouri History Museum in Forest Park. At the end of this grand evening, which included great conversation and fine dining, the firm walked away with three awards in the categories of Best Contemporary Interior Space, Best Dining Room, and Best Exterior Over 3,000 Square Feet.  We felt honored to be considered for these awards, especially after seeing the competition that we were up against. Below are some images and descriptions of our award winning projects.

Schaub+Srote Takes Home Three Architect and Designer Awards

Best Contemporary Interior Space Category

This contemporary version of the Prairie Style was detailed to match the client’s love for the family space. The task was to create spaces that were for family gathering in the same way Frank Lloyd Wright intended, while maintaining a level of modernism. The family room opens up with a two story high ceiling with a centered fire place and hearth. An exposed flu with decorated copper cladding vertically bisects the space and become the center for gathering. A doubled angled triangular pair of windows sits atop the southern wall. This window placement allows for ambient light to flood the low lying space throughout the entire day.
The kitchen and dining spaces flow directly into the family room within this seamless floor plan. It was also a desire of the client for the bedrooms to be separate but connected from the main living space. A full length balcony above the family room serves as a visual connection between the bedroom area and the main living space.

Schaub+Srote Takes Home Three Architect and Designer Awards

Best Dining Room Category

This 40,000 square foot manse sits at the top of a large lake in the greater St. Louis Area. Each spaced was designed and detailed to an exceptionally high level creating a series of spaces that are as livable as a home of a much smaller scale.
Cut stone gothic arches frame the dining room entry, while back-lit custom millwork adorned with gold leaf augments the ceiling structure. A hand-carved limestone fireplace and surround compliments, warms, and anchors this spacious dining area. The extravagant fireplace is flanked by hand-carved, built-in custom casework. Twin custom crystal chandeliers are suspended over the expansive table (capable of seating 14) illuminating the space on late evenings while the vast gothic-arched window floods the space with light throughout the day. The greatest challenge of this space was to push the detailing to the limit while maintaining comfort and functionality. No expense was sparred, nor detail overlooked, in the creation of this regal room.

Best Exterior Over 3,000 Square Feet Category

This French Country Estate is grand yet inviting. The home’s exterior stucco finish and native stone wainscot come together to beautify the structure. Wrought iron balconies, custom wood shutters and window planter boxes, copper spires, and subtle archways compliment the design.
The client requested an open plan suitable for entertaining and family gatherings with a total living area just under 5000 square feet. The ability to open the home to the outdoors was critical to take advantage of the cool Midwestern fall and spring weather. The outdoor terrace off of the great room served as a perfect opportunity to achieve this goal while also offering alfresco dining. A central bar was also essential to the design to round out the homes entertainment area. In addition, the master suite was to be segregated from the main living space and secondary bedrooms to provide maximum privacy for the homeowners. The homeowners wanted to disturb as little of the existing tree canopy as possible while maximizing the buildable area. The resulting structure achieved all of the client’s goals and disturbed very little of the natural landscape while preserving all of the healthy trees on the site.

Schaub+Srote Takes Home Three Architect and Designer Awards